Publicat de: lumealuialin | aprilie 4, 2010

LAUDA sau ÎNCURAJAREA ?

Joh 12:26  „Dacă Îmi slujeşte cineva, să Mă urmeze; şi unde sînt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă Îmi slujeşte cineva, Tatăl îl va cinsti.”

LÁUDĂ s. interj. v. apreciere, aroganță, atenție, cinste, cinstire, considerație, fală, fudulie, infatuare, înfumurare, îngâmfare, mândrie, onoare, orgoliu, prețuire, respect, semeție, stimă, trecere, trufie, vanitate, vază.

ÎNCURAJÁ vb. 1. v. însufleți. 2. v. stimula. 3. v. consola.

                   A trecut ceva timp de când nu am scris pe blog,  asta nu pentru ca nu s-au întâmplat multe ci pentru faptul că am încercat să meditez la ce anume să scriu. În primul rând CRISTOS A ÎNVIAT !!!

                M-am uitat în jur și am ales acest subiect deoarece mi-e frica de un lucru, de a nu confunda ceea ce noi merităm cu ceea ce Domnul merită. Mi-e frică să nu căutăm scena și să uităm că locul nostru este în public.  Acest articol este pentru cei ce doresc să înțeleagă că lauda omenească este un mare impediment în zidirea unei inimi sfinte și smerite. Încep articolul cu o ilustrație :   Se zice că odată o bunicută  avea un porc și atât de mult avea grijă de el încât în fiecare zi pe lângă  hrana pe care i-o dădea îl mai și scărpina. Porcușorului  a început să-i placă atât mâncarea  dar în special scărpinatul că a ajuns să vina de bunăvoie și fără frică la bunicuță să-l scapine.  Morala : așa de mult place porcului scărpinatul precum omului lăudatul. Vor veni s-au au fost momente în viața în care slujirea ta va avea ca « rod » lauda, v-a avea ca finalitate cuvinte marețe la adresa ta dar din toate acestea  se prea poate să lipsească esența încurajarea.  Se zice ca cel mai mare dușman al creșteri spirirtuale este tocmai ultimul tău succes încununat de lari laudelor.

                 Am stat și am meditat mult la ceea ce scriu aici, adică m-am cercetat pe mine prin Scriptură și m-am uitat la Domnul Isus câta lauda (apreciere) a primit pe ultima sută de metri sau de ce nu pe toată perioada celor 3 ani de misiune intensă prin poporul evreu ? Câta apreciere ? Dacă ați zice 0 ați zice mult ! Dar încurajare ? Probabil că cea mai mare încurajare a fost să-l vadă pe Lazăr înviat și pe Maria udându-i picioarele de mir, în Betania, și prin asta să înteleagă  că Dumnezeu il iubește și că este cu El. Totusi să faci atâtea și sa nu zică nimeni BRAVO… super… mișto  și când iți zice să plângi pentru ei ? 

         Luca cap 19:37,38 „Şi cînd S’a apropiat de Ierusalim, spre pogorîşul muntelui Măslinilor, toată mulţimea ucenicilor, plină de bucurie, a început să laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile, pe cari le văzuseră.”

               Luca cap 19:41  „Cînd S’a apropiat de cetate şi a văzut-o, Isus a plîns pentru ea, şi a zis: „Dacă ai fi cunoscut şi tu, măcar în această zi, lucrurile, cari puteau să-ţi dea pacea! Dar acum, ele sînt ascunse de ochii tăi. »

              Să fie lauda tot una cu încurajarea ? S-au prin laudă încurajezi ? NU clar nu ….cel puțin nu în Biblie.  Isus n-a fost la spectacol ca să aștepte aplauze și noi nu suntem chemați la spectacol ca să așteptăm aplauze . Noi ca și crestini « trebuie să lăudăm » prin atitudine(vezi maria magdalena, maria din betania, leprosul care s-a intors, orbul bartimeu etc) și să încurajăm prin vorbire(„voi fi cu voi pana la sfarsit”) .

Lauda te poate opri din « succes » dar încurajarea îti dă aripi să mergi mai departe. Doua cuvinte aflate în opoziție, lauda care oprește și îngânfă pe când încurajarea te înalță și îți dăruiește aripi să continui .  Mulți dintre oameni de azi se ridică datorită laudelor și coboară odată ce laudele au încetat pentru că tot ce îi motiva erau laudele, ei nu cunoșteau încurajarea ei cunoșteau  lauda .

               Uitate la tine la ce ai , uitate bine la ce faci !!! De ce nu mai ești cu erai ? S-a schimbat Dumnezeu ? S-au te-ai schimbat tu ? Analizează-te !!!  Ca și tineri zburăm de fericire când cineva ne apreciează (păstorul, liderul,  aici nu mă refer la moduri de conduită ci la slujire spirituală) dar când toate acestea se împart sau dispar ce facem ? Dispărem și noi ? Nu am văzut ca lauda să fie o armă folosită de Pavel în vorbire sau de alți apostoli … ci am văzut ca arma preferată este arma  încurajări .Obisnuiește-te cu ideea  următoare : 

LAUDA ESTE A DOMNULUI !!!!… nu a noastră, aplauzele sunt ale Lui nu ale tale.

                 Dumnezeu iubește pe oameni care sunt motivați să încurajeze și merg mai departe  nu datorită laudelor primite ci datorită dragostei , pasiuni pentru Hristos și lucrarea pe care o fac, o fac datorită încrederi arătate Lui Dumnezeu.

 Nu va lasati amagiti de laudele oamenilor  caci sunt  trecatoare, ci cautati incurajarile venite din Cuvant.  Cautati oameni care nu te flateaza ci te incurajeaza si  rostesc cuvinte. : Mergi mai departe caci El a promis ca va fi cu tine până la sfârșit !!!    MATEI 28 :20 b« Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Amin »

             Vreau să închei și să vă spun și sfârșitul ilustratiei mele și anume că bunicuța la scurt timp a murit și porcusorul  a murit și el de tristețe că nimeni nu-l mai scărpina !!!!

     ASTEFEL SE RIDICĂ URMĂTOARE  ÎNTREBARE : A venit sfârșitul sau ți-au murit LĂUDĂTORII  de ai amortit pe cale?

              TE INCURAJEZ FI TARE … MAI ESTE PUTIN DIN ALERGARE!!!!

Reclame

Responses

 1. Foarte adevarat ceea ce spui, in ziua de azi toti asteapta doar laude si tot ceea ce fac e doar ca sa apara ei in fata, uita ca daca au succes nu e datorita lor, incep un proiect poate cu intentii bune si apoi dupa ce iasa in evidenta singurul lucru care il vor e doar sa fie laudati, din pacate.

 2. Eu nu te-am laudat niciodata cand ai fost tu de fata 😦 Dar nici ”laudat” cand nu ai fost de fata. Asa, sa-ti fie invatatura de minte ! 😛

  • Frate de la tine chiar daca asteptam poate un cuvant de „lauda”, tu tot timpul ai stiu ca am nevoie de incurajare… si asta mi-ai oferit 😀 … si asta m-a zidit… ca sa imi fie invatatura de minte :D. Mai am nevoie de ceva sfaturi si incurajari asa ca atunci cand ai timp si poti da-mi un call:D… mergem la o poveste.

 3. Buna ai un blog foarte interesant si il citesc in fiecare zi.
  Te-ar interesa un link exchange cu blogul meu http://www.blog-feminin.blogspot.com?
  Daca da astept un mail pe adresa dulcik_iubita_89@yahoo.com cu numele cu care vrei sa te adaug
  O zi buna

 4. Daca ii spui unui predicator ca te-ai zidit ascultand predica lui,asta nu inseamana ca il lauzi,tu il incurazezi.Slujitori trebuie sa deosebesca cuvintele sincere de incurajare, fata de lauda care ascunde interese personale acelui ce o adreseaza.Nu ezitati sa incurajati pe toti aceia ce va iconjoara,folositi cuvinte de apreciere,cautati calitatile frumoase si evidentiatile.Sinceritatea si smerenia sa fie inradacinate adanc in fiinta noastra cand apreciem pe cineva.Multi gresesc crezand ca nu este bine sa apreciezi un slujitor din pricina faptului ca poti sa ii intinzi o capcana a mandriei.Daca este intradevar un slujitor al Domnului el va sti sa se protejeze de mandrie prin post si rugaciune,el intodeauna va primi incurajarea ca o confirmare ca Domnul foloseste.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: